BlackFriday 2014: iWatch ameninta sau nu piata ceasurilor elvetiene?

De cand se tot vorbeste de iWatch, mai ales dupa lansarea ultimului model de catre Apple, industria ceasurilor elvetiene se teme de o afectare a vanzarilor.

In primul rand piata careia se adreseaza iWatch nu este in nici un caz clientele ceasurilor elevetiene. Adevarat piata pe care o targeteaza Apple cu iWatch este de fapt o nisa de clienti care poarta ceasuri cu diferite functii moderne, fitness, masurarea pulsului, numarul de pasi si doresc interconectarea cu smartphone-urile Apple seria iphone.

Se stie in momentul de fata, potrivit Federației orologice elvetiene, ca Elveția a vândut 28,1 milioane ceasuri anul trecut, pentru un total de 23 miliarde dolari. Asta inseamna o medie de 836 dolari pe ceas.

Timpul masurat cu ceasul de mana s-a cam demodat in ultimul deceniu. Astăzi, mai bine de 60 la suta din copiii cu varste intre 18-34 ani, ajung la timp datorita telefoanelor lor. Ceasurile sunt rare în natură și atunci când le vezi ele sunt purtate pentru un motiv. Cele mai scumpe ceasuri merg la colecționari, ale caror raționalitate este arta, si la cei foarte bogați. Ceasurile mid-range, de medie merg la oameni care apreciaza arta unui ceas mecanic fin.

Piata ceasurilor cu preturi intre 1000 de dolari si 8000 dolari functioneaza cam asa. Toate au cam aceleasi materiale foarte ieftine, din otel productie de masa iar costul producerii unui ceas nu depaseste 500 de dolari. Va inchipuiti la cat poate ajunge profitul dupa vanzarea ceasului? 🙂

Ceasurile cu preturi intre 10 000 si 100 000 dolari este piata de lux unde valoarea de producere a unui ceas creste semnificativ vorbim aici de ceasuri unicat sau seri foarte mica de productie.

De aceea piata ceasurilor elvetiene nu va fi niciodata piata iWatch. Este cum ai spune ca piata vinului de Bordeaux poate fi afectata de o noua apa plata cu vitamine.

Piata de ceasuri eveltiene poate fi afectata doar daca oamenii cu bani deci pur si simplu sa nu mai cumpere ceasuri. Acelasi lucru se poate intampla si cu ceasurile iWatch de la Apple.

Iata mai jos o scurta prezentare a iWATCH de la Apple

httpv://www.youtube.com/watch?v=shirth1OjRE

Black Friday 2014