Black Friday: sunt cele mai bune reduceri din an sau e doar marketing inteligent?

In 2011, Oren Etzioni, profesor de stiinta computerelor la Universitatea din Washington, avertiza in New York Times ca, in SUA, Black Friday nu oferea neaparat cele mai bune preturi fata de alte perioade ale anului.

Profesor Etzioni, expert in cautarea si evaluarea datelor (data mining), este si fondatorul website-ului american Decide.com, care compara preturile si face predictii cu privire la momentul oportun pentru achizitii online la cel mai bun pret.

Dupa ce a studiat si comparat miliarde de preturi la produse electronice, el a constatat ca cele mai bune oferte la aceasta categorie de produse le gasesti abia la inceputul lui decembrie.

Cum, insa, anul acesta Vinerea Neagra va fi pe 29 Noiembrie 2013, se pare ca ziua deschide sezonul reducerilor in SUA, deci potentialii clienti nu mai trebuie sa-si faca griji in legatura cu aceasta.

In 2012, tot Decide.com a realizat, impreuna cu Wall Street Journal, o analiza din care a reiesit ca, in SUA, cele mai bune preturi la ceasuri si bijuterii nu sunt de Black Friday, ci in luna octombrie. De asemenea, si alte articole populare de Black Friday, precum televizoarele cu ecran plat, aveau preturi mult mai bune de Anul Nou.

Cat despre romani, ei se intreaba deja pe bloguri si site-uri de socializare cat vor fi dispusi retailerii sa coboare preturile. O problema la editiile anterioare Black Friday Romania a fost ca unele magazine au anuntat reduceri de pana la 50%, dar acestea au fost de numai 20%.

In 2012, vanzarile Black Friday din SUA au totalizat 586 de miliarde de dolari, iar Black Friday Romania a insemnat vanzari de circa 50 de milioane de euro, conform business24.ro.

Conform zona-it.ro, in Romania, produsele cu cele mai spectaculoase reduceri de la editiile anterioare de Vinerea Neagra au fost:

Articole de belelusi si copii (pana la 50%)
Antivirus BitDefender de la eMag (80%)
Laptop-uri de la Koyos (pana la 50% reducere)
Camere video de la Domo (reducere cu pana la 1,000 lei)

Ca si magazine, in topul preferintelor cumparatorilor la Black Friday Romania s-au situat:

1. eMAG.ro – 21,1%
2. Flanco – 18,4%
3. Altex si Mediagalaxy – 12,3%
4. Domo – 9,4%
5. Carrefour – 8,6%

Urmareste-ne aici, la Reduceri Black Friday Romania 2013, pentru a afla estimarea trendurilor de Vinerea Neagra din 2013. Mai sunt trei luni si se intampla!