De unde numele de Black Friday?

Sa aflam cand a aparut prima data faimoasa expresie Black Friday si in legatura cu ce eveniment.

Black Friday este a doua zi după Ziua Recunostintei in Statele Unite. Celebra Thanksgiving, sarbatoare instaurata de presedintele Abraham Lincoln in timpul Razboiului Civil, ca zi de “multumire si lauda Domnului”, avea loc pe 26 noiembrie, dar apoi a fost mutata in a patra zi de joi din luna noiembrie.

In California si alte state americane angajatii de la stat au libera si „Ziua de dupa Ziua Recunostintei”, care cade mereu vinerea. Este o minivacantă, fiind cuplata cu weekendul.

Din 2005 incoace, daca nu cumva chiar de mai mult timp incoace, acesta a devenit mereu cea mai aglomerata zi de cumparaturi a anului, dand startul la sezonul de cumparaturi pentru Craciun.

Se pare ca numele de Black Friday a aparut prima data la Philadelphia, prin 1975, inainte ca Black Friday sa insemne perioada de reduceri masive la magazine. In acest oras, la cateva zile dupa Thanksgiving, avea loc si meciul traditional de fotbal amaerican inte echipele Academiei Militare de la West Point, New York, si cea a Academiei Navale de la Annapolis, Maryland.

Acesta aducea un mare aflux de vizitatori si suporteri in oras, iar magazinele erau si ele supraaglomerate. Se pare ca numele de Black Friday a aparut intial pe buzele personalului magazinelor de retail, care era excedat in ziua respectiva de nivelul de business. Si politia stradala avea serios de lucru.

Ulterior, expresia Black Friday a evoluat si catre ideea ca registrele de contabilitate ale magazinelor incep sa intre pe plus, adica trec de pe rosu pe negru, in expresia americana: “in the black”.

Asteptand cu nerabdare Black Friday 2013, voi ce explicatii mai cunoasteti pentru acest nume?