Previziuni: Tendinte de piata care se vor consolida de Black Friday 2014

Le-am vazut deja puse pe tapet la cea mai recenta editie Black Friday, dar vor continua aceste trenduri si la editia urmatoare? 

Black Friday este prin excelenta un fenomen datorat consolidarii din ultimii ani a pietei de retail. R.J. Hottovy de la Morningstar.com, companie de analiza de piata, explica fenomenul. Supermarketurile, hipermarketurile si retelele de magazine au devenit mult mai puternice si omniprezente decat micul comert stradal sau afacerile de familie. Giganti precum Amazon incep sa preia business pana si de la retaileri din domeniul bricolajului si amenajarilor interioare.

● Astfel, cand ai jucatori mari care concureaza pe piata exclusiv intre ei, acestia pot aplica politici de reducere a preturilor. De fapt, numai prin acestea pot castiga. Asa incepe razboiul discounturilor, care va continua cu succes si la Black Friday 2014, ca si pana acum.

● Ca si in anii precendenti, procentul celor care cumpara online va continua sa creasca si de Black Friday 2014.

● O alta previziune a specialistului american este ca rata de profit din sectorul de retail se va eroda, in ciuda promotiilor si razboiului dintre comercianti.

Aceasta s-ar putea datora scaderii puterii de cumparare a clientilor din zona low spre mediu. Acestia se orienteaza in ultimii ani mai mult spre produse de larg consum si mai putin spre auto-gratificare si consumerism.

● De aceea, pentru Black Friday 2014 preferintele marii mase de consumatori vor ramane in zona electroasnicelor mici, care sunt mai degraba utile decat cu valoare de entertainment. Si, poate, imbracamintea.

● In ceea ce priveste clientii care cheltuie serios de Black Friday, electronicele precum consolele de gaming si tabletele vor ramane in topul preferintelor.

● Tot consumatorii cu putere mare de cumparare se vor orienta si de Black Friday 2014 spre produsele de amenajari interioare.

● Am mai vazut de asemenea, la cea mai recenta editie Black Friday, o nebunie la achizitia de anevelope de iarna, o tendinta care in mod sigur va continua si de Black Friday 2014, avand in vedere ca evenimentul e numai bine plasat la inceputul sezonului in care trebuie sa innoim masina.

Reduceri Black Friday 2014

Sursa: Morningstar.com