Cum te feresti de escrocherii online de Black Friday

Sfaturile de mai jos sunt valabile nu doar de Black Friday, ci si in general atunci cand te gandesti sa faci cumparaturi prin Internet.

1. Nu da click pe niciun link cu reduceri (de Black Friday sau de alt fel) sau cu stiri despre celebritati care ti se pare suspect – chiar daca acesta provine de la adrese de email ale unor prieteni. Le detectezi pe cele dubioase dupa subiect: cele mai multe au email subject in engleza. Este valabil si pentru mesajele dubioase primite in conturile de Facebook.

2. Acceseaza siteurile preferate tastandu-le adresa direct in bara de sus a web-browserului: http://www…. Astfel, vei evita sa folosesti linkuri care seamana cu adresa buna, dar in realitate te duc pe un server de unde computerul tau e atacat. Dupa ce te loghezi, vei sti ca esti intr-o zona sigura online cand vei vedea un “s” dupa “http” in bara de adresa web: https:// Site-urile serioase afiseaza si o iconita specifica fiecaruia inainte de acest “https://…”.

3. Evita ferestrele mici care rasar de nu se stie unde si pastreaza-te in limitele site-urilor bine-cunoscute, despre care stii sigur ca sunt participante la Black Friday (informarea e inavans este esentiala).

4. Nu uita sa te deloghezi, mai ales daca esti cu smartphone-ul, laptopul sau tableta undeva, in public. Datele despre conturile de utilizator, cu parole si numere de cont presalvate, pot fi accesate si de la distanta daca ti-ai lasat conturile deschise.

5. Nu folosi aceeasi parola pentru toate siteurile pe care ai cont de client. Daca ti se fura o parola, devii vulnerabil pe toate site-urile.

6. Nu-ti nota parolele in computer si nu le trimite prin mesagerie online sau email.

7. Seteaza-ti parole care sunt combinatii de cifre si litere plus cateva caractere neobisnuite. Sunt mai greu de spart.

8. Updateaza-ti programul anti-virus inainte sa incepi cumparaturile online de Black Friday sau cu orice alta ocazie. Si inchide-ti orice alte conturi deschise pe alte deviceuri (smartphone etc)

9. Pentru cumparaturi online si operatiuni bancare, foloseste un computer mai putin utilizat pe Internet (un Netbook ieftin, un computer mai putin folosit sau mai putin pasibil de a fi infectat – un Mac, de exemplu) – in niciun caz computerul pe care copiii joaca jocuri online sau descarca filme si muzica din surse obscure.

Pentru ca te-ai obisnuit cu site-ul reduceriblackfriday.ro si de acum ai incredere in noi, iti afisam aici linkurile sigure si adevarate ale catorva din magazinele participante la Black Friday Romania 2013:

Altex.ro

Elefant.ro

EvoMAG.ro

F64.ro

Sursa si foto: Sheknows.com